fbpx

Blog

Ορολογία Digital Marketing (part 2 N-Z)

800400_digital-glossary_n-z

To γλωσσάρι του Digital Marketing… Η συνέχεια!

N

Negative Keyword: Το αντίθετο μιας λέξης-κλειδιού. Εάν ένας χρήστης πραγματοποιήσει αναζήτηση συμπεριλαμβάνοντας την αρνητική λέξη-κλειδί που έχετε ορίσει, οι διαφημίσεις σας δεν θα εμφανιστούν. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ειδικότερα αν τα προϊόντα/ υπηρεσίες που προσφέρουμε μπορεί εύκολα να συγχέονται με κάτι άλλο (π.χ. Στρώματα, μπορεί να είναι ύπνου ή θαλάσσης).

O
Organic Traffic/ Listings: Είναι τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης που δεν είναι πληρωμένα (διαφημίσεις). Η οργανική κίνηση είναι μια βασική μέτρηση μιας καμπάνιας SEO και αντικατοπτρίζει τη δημοτικότητα / αξιοπιστία του ιστότοπου χωρίς να επηρεάζεται από την αμειβόμενη διαφήμιση.


P

PPC (Pay-Per-Click): Μοντέλο πληρωμής μέσω διαδικτυακής διαφήμισης, στο οποίο η χρέωση βασίζεται αποκλειστικά στα κλικ που πραγματοποιούνται. Το μοντέλο PPC συνδέεται συνήθως με τις διαφημίσεις μηχανών αναζήτησης και κοινωνικών μέσων όπως η Google Adwords και οι διαφημίσεις Facebook.


Q

Quality Score: Ο Δείκτης ποιότητας, είναι μια εκτίμηση της ποιότητας των διαφημίσεων, των λέξεων-κλειδιών και των σελίδων προορισμού. Οι διαφημίσεις υψηλότερης ποιότητας μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερο κόστος και καλύτερες θέσεις διαφημίσεων. Όσο πιο συναφείς είναι οι διαφημίσεις και οι σελίδες προορισμού για τον χρήστη, τόσο πιο πιθανό είναι να δείτε υψηλότερες βαθμολογίες ποιότητας.


R

Remarketing: Το επαναληπτικό μάρκετινγκ εμφανίζει διαφημίσεις σε άτομα που έχουν επισκεφτεί τον ιστότοπό σας ή έχουν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή σας. Είναι ένας τύπος αμειβόμενης διαφήμισης που επιτρέπει στους διαφημιζόμενους να προβάλλουν διαφημίσεις σε πελάτες που έχουν ήδη επισκεφτεί τον ιστότοπό τους. Μόλις ένας χρήστης επισκεφθεί έναν ιστότοπο, ένα μικρό κομμάτι δεδομένων που ονομάζεται “cookie” θα αποθηκευτεί στο πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη. Όταν ο χρήστης επισκέπτεται λοιπόν άλλους ιστότοπους, αυτό το cookie μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση διαφημίσεων επαναληπτικού μάρκετινγκ. Το επαναληπτικό μάρκετινγκ επιτρέπει στους διαφημιζόμενους να “παρακολουθούν” τους χρήστες σε προσπάθειες επαναφοράς του χρήστη στον αρχικό ιστότοπο.

ROI (Return On Investment): Η απόδοση των επενδύσεων. Αυτό που κάθε επιχειρηματίας θέλει να δει! Είναι η αναλογία κερδών (ή ζημιών) στο επενδυμένο ποσό. Προκειμένου μια επιχείρηση να λάβει θετική απόδοση επένδυσης (ROI), πρέπει να κερδίσει περισσότερα χρήματα από το κόστος παραγωγής και από τα χρήματα που επενδύονται για το μάρκετινγκ.


S

SEO (Search Engine Optimization): Είναι ένας τρόπος που μια εταιρεία βελτιστοποιεί την ιστοσελίδα της, επιτρέποντας στον ιστότοπο να κατατάσσεται υψηλότερα σε μια σελίδα αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης (SERP). Όσο υψηλότερη είναι η κατάταξή του site, τόσο περισσότερη και πιο στοχευμένη επισκεψιμότητα έχει. Είναι, δηλαδή, η διαδικασία επιλογής στοχευμένων φράσεων-κλειδιών που σχετίζονται με το site και εν συνεχεία, η διασφάλιση ότι ο ιστότοπος θα βρίσκεται ψηλά στα οργανικά αποτελέσματα, όταν αυτές οι φράσεις-κλειδιά αποτελούν μέρος μιας αναζήτησης στο διαδίκτυο.


T

Target Audience: Έίναι το κοινό-στόχος μιας δημοσίευσης, διαφήμισης ή άλλου μηνύματος. Στο μάρκετινγκ και στη διαφήμιση, είναι μια συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών μέσα στην προκαθορισμένη αγορά-στόχο, που προσδιορίζονται ως οι στόχοι ήοι παραλήπτες μιας συγκεκριμένης διαφήμισης ή ενός μηνύματος. Το κοινό-στόχος διαμορφώνεται από τους ίδιους παράγοντες όπως μια αγορά-στόχος, αλλά είναι πιο συγκεκριμένο και είναι επιρρεπές σε αλλαγές από διάφορους παράγοντες.


U

Unique Visitors: Μια μέτρηση που δείχνει πόσοι διαφορετικοί, μοναδικοί άνθρωποι βλέπουν έναν ιστότοπο σε μια χρονική περίοδο. Οι μοναδικοί επισκέπτες παρακολουθούνται από τις διευθύνσεις IP τους. Εάν ένας επισκέπτης επισκέπτεται τον ίδιο ιστότοπο πολλές φορές, θα μετρηθεί μόνο μία φορά στη μοναδική μέτρηση επισκεπτών.


V

Viral Marketing: Ένα φαινόμενο μάρκετινγκ που διευκολύνει και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να διοχετεύσουν ένα μήνυμα μάρκετινγκ. Το κοινό ενθαρρύνεται από τις εταιρείες να μεταφέρουν το περιεχόμενό τους σε άλλους με σκοπό την περισσότερη έκθεση και εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο πολύ γρήγορα, σαν έναν ιό.


W

Web 2.0: Πριν από μερικά χρόνια ο ιστός ήταν «ένας τρόπος», που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούσαν να καταναλώνουν μόνο πληροφορίες. Δεν συνέβαλαν στον ιστό. Το Web 2.0 είναι η ιδέα ότι οι χρήστες είναι πλέον σε θέση να επηρεάζουν τους ιστότοπους και να τους στέλνουν πληροφορίες. Δηλαδή, η φάση η οποία χαρακτηρίζεται από την μετατόπιση από στατικές ιστοσελίδες σε δυναμικό περιεχόμενο, καθώς και κοινωνικά μέσα και περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες.


Y

Youtube: Μια παγκόσμια κοινότητα βίντεο, όπου οι χρήστες ανεβάζουν και μοιράζονται βίντεο. Το YouTube αποτελεί μέρος του δικτύου διαφημίσεων της Google η οποία το αγόρασε το 2006 και αποτελεί σήμερα τη 2η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στον κόσμο.

Επειδή όμως, το να γνωρίζετε το λεξιλόγιο του Digital Marketing, δεν είναι αρκετό για να δημιουργήστε επιτυχημένες διαφημίσεις, επικοινωνήσετε μαζί μας για ένα ραντεβού!

Νίκη Μπερδέση

Digital Marketing Strategist

Write a comment