fbpx

Blog

#InstaTips… 8 Συμβουλές για να απογειώσετε το Instagram σας

800400-insta-tips
 1. Το νεανικό κοινό του Instagram επιθυμεί επίκαιρο, δημιουργικό και χρήσιμο περιεχόμενο.

Σύμφωνα με έρευνες το βασικ;o κοινό του Instagram είναι νέοι και νεαροί ενήλικες. Συγκεκριμένα 55% ατόμων 18-29 χρησιμοποιεί Instagram.

Εάν το κοινό-στόχος σας είναι μεταξύ 18 και 49 ετών, το Instagram θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη πλατφόρμα για να προσεγγίσετε τους πιθανούς πελάτες σας και να συναναστραφείτε με τους υπάρχοντες πελάτες σας.

Δημιουργήστε υψηλής ποιότητας περιεχόμενο (εικόνες & Video) και περιεχόμενο που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε.

 1. Η συχνότητα μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική όσο η συνέπεια.

Μια κοινή ερώτηση που έχουμε όλοι είναι:

“Πόσο συχνά πρέπει να δημοσιεύουμε στο Instagram;”

Μελέτες δείχνουν πως όσο πιο συχνά δημοσιεύετε στο Instagram, τόσο περισσότερους followers κερδίζετε. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι οι λογαριασμοί που δημοσιεύουν περισσότερες από επτά φορές την εβδομάδα παίρνουν περισσότερα “likes” και αυξάνουν τα αποτελέσματα τους ταχύτερα από τους λογαριασμούς που δημοσιεύουν λιγότερο από επτά post ανά εβδομάδα.

Σύμφωνα με μελέτη για την αφοσίωση των χρηστών, διαπίστωσε πως οι λογαριασμοί που δημοσιεύουν συχνά αυξάνουν και το ποσοστό αλληλεπίδρασης με τους followers.

Το κοινό σας μπορεί να μην είναι συνηθισμένο να βλέπει πολλές αναρτήσεις ανά ημέρα από εσάς. Μπορεί να μην έχετε το χρόνο να δημιουργήσετε τόσα πολλά περιεχόμενα και παράλληλα να διατηρήσετε την ποιότητα του περιεχομένου σας

Η συχνές δημοσιεύσεις είναι απαραίτητες αν το κοινό σας αρέσει να βλέπει πολλές αναρτήσεις ανά ημέρα από εσάς και αν έχετε και τους πόρους για τη συνεχή παραγωγή υψηλής ποιότητας περιεχομένου. Σε άλλη περίπτωση, η συνέπεια είναι πιο σημαντική.

Εάν οι followers σας δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν πολλές αναρτήσεις ανά ημέρα από εσάς, θα μπορούσατε ακόμα και να τους ενοχλήσετε και να τους ωθήσετε στο να σταματήσουν να σας ακολουθούν. Όταν εξαντληθούν οι δημιουργικές ιδέες σας και σταματήσετε να δημοσιεύετε με συνέπεια, τότε διακινδυνεύετε να χάσετε τους followers σας,

Εστιάστε σε ένα κανονικό πρόγραμμα δημοσιεύσεων, μερικών αναρτήσεων την ημέρα. Ένα ή δύο “δυνατά” post την ημέρα είναι καλύτερα από 10 μέτρια.

 1. Δεν υπάρχει το τέλειο “timing” για δημοσίευση στο Instagram

Υπάρχουν διάφορες έρευνες για την καλύτερη ώρα να δημοσιεύσετε στο Instagram, όπω:

 • Huffington Post: 2 π.μ. έως 5 μ.μ.
 • MarketingProfs:  1 μ.μ. έως 2 μ.μ. είναι καλή ώρα για αλληλεπίδραση
 • CoSchedule: ρίτη 2 μ.μ. θα μπορούσε να είναι η καλύτερη στιγμή για τη δημιοιυργία traffic.
 • SumAll: από τις 5 έως τις 6 το βράδυ τις καθημερινές και τις Δευτέρες στις 8 το βράδυ

Όλες οι προτάσεις πιθανότατα λειτουργούσαν καλά για ορισμένες επιχειρήσεις, αλλά σίγουρα όχι για όλες. Αυτή η ποικιλία σε “καλύτερους” χρόνους δημοσίευσης οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: Δεν υπάρχει ιδανικός χρόνος για δημοσίευση στο Instagram.

Εφόσον δεν υπάρχει ο ιδανικός χρόνος για την ανάρτηση στο Instagram, τότε πότε πρέπει να δημοσιεύσετε στο Instagram;

Οι έρευνες αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να διαμορφώσετε υποθέσεις για τον καλύτερο χρόνο δημοσίευσης. Για παράδειγμα, όπως έχει προτείνει και η Lifewire: “Γύρω από την ώρα του γεύματος, όταν οι άνθρωποι κάνουν ένα διάλειμμα για να κάνουν αυτό που θέλουν, συχνά συμπεριλαμβάνεται και ο έλεγχος των social media. “Αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να δοκιμάσετε να δημοσιεύσετε γύρω από μια συγκεκριμένη ώρα (π.χ.2-3 μ.μ.) και ύστερα εκτός της ώρας αυτής. Ποιές αναρτήσεις είχαν μεγαλύτερη ανταπόκριση;

 1. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αγνοήσουν τα Instagram Stories

Οι ιστορίες Instagram δημιούργησαν κατά μέσο όρο 35% περισσότερες προβολές για τα τα brands.

Σύμφωνα με έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το 1/4των χρηστών του Instagram που συμμετείχαν στην μελέτη, φάνηκε να έχουν διακόψει τη συνηθισμένη δραστηριότητά τους στο Instagram υπέρ της παρακολούθησης των Stories.

Η μετατόπιση της προσοχής οδήγησε σε μείωση της αλληλεπίδρασης με τα post του Instagram. Όταν η Iconosquare εξέτασε το ποσοστό αλληλεπίδρασης 60 κορυφαίων brands πριν και μετά την κυκλοφορία του Instagram Stories, ανακάλυψαν ότι το ποσοστό αφοσίωσης μειώθηκε μετά την έναρξη του Instagram Stories.

Συμπερασματικά, για να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο δεν έχετε παρά να δημοσιεύετε κι εσείς Instagram Stories.

Πλέον 45% των brands δημοσιεύουν “ιστορίες” τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

 1. Hashtags & Τοποθεσία οδηγούν σε μεγαλύτερη αλληλεπίδραση.

Σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, τα hashtags αποτελούν βασικό εργαλείο του Instagram.

Η χρήση των hashtags και η τοποθεσία βοηθά τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τις αναρτήσεις σας στο Instagram.

Σύμφωνα με μελέτη οι αναρτήσεις με τουλάχιστον ένα hashtag δημιούργησαν κατά μέσο όρο 13% περισσότερη αλληλεπίδραση ενώ οι αναρτήσεις με τοποθεσία έλαβαν κατά μέσο όρο 29% περισσότερη αφοσίωση. Α

Εάν θέλετε να αυξήσετε την εμβέλεια και την αλληλεπίδραση του λογαριασμού σας στο Instagram, χρησιμοποιήστε hashtag τοποθεσία, αν είναι δυνατόν.

Έχει διαπιστωθεί ότι 9 hashtags φαίνεται να είναι ένας καλός αριθμός για να λάβετε μεγαλύτερη αλληλεπίδραση.

Όμως μην το παρακάνετε. Σύμφωνα με την Iconosquare, η χρήση πολλών hashtags μπορεί να οδηγήσει σε “απόκρυψη” των δημοσιεύσεων σας με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται κάτω από τους hashtag που έχουν χρησιμοποιηθεί. Αυτό θα μειώσει την ανιχνευσιμότητα και την εμβέλεια των δημοσιεύσεών σας και, με τη σειρά του, θα μειώσει το επίπεδο αλληλεπίδρασης.

 1. Τα βίντεο από εδώ και πέρα θα αποτελούν το καλύτερο είδος περιεχομένου.

Στο Facebook, είναι σαφές ότι τα βίντεο έχουν ξεπεράσει τις εικόνες ως τον καλύτερο τύπο περιεχομένου.

Πλέον, και στο Instagram, με την νέα υπηρεσία IGTV, έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο.

Το αν τα βίντεο θα έχουν καλύτερη απόδοση από τις εικόνες στο Instagram θα εξαρτηθεί από τους followers του κάθε brand. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πειραματιστείτε με βίντεο και να συγκρίνετε την απόδοσή τους με τις αναρτήσεις εικόνων. Τα δεδομένα σας θα σας πουν ποιο είδος περιεχομένου, αρέσει περισσότερο στους followers σας.

 1. User – Generated  περιεχόμενο οδηγεί στην ανάπτυξη και τις πωλήσεις

Χρησιμοποιήστε περιεχόμενο άλλων χρηστών.

Σύμφωνα με μελέτη se 250 brands σε εννέα κλάδους, έδειξε τον αντίκτυπο του περιεχομένου που παράγει ο χρήστης στο Instagram. Οι καταναλωτές που βλέπουν μια φωτογραφία ενός χρήστη έχουν κατά 4,5% περισσότερες πιθανότητες να μετατραπούν σε πελάτες. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 9,6% όταν οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τη δημοσίευση.

Είτε θέλετε να αυξήσετε τα ποσοστά των followers στο Instagram, είτε αφοσίωσης είτε πωλήσεων, το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες είναι μια καλή στρατηγική για να πειραματιστείτε. Πολλές μεγάλες μάρκες, όπως η Ben & Jerry’s και η GoPro, καθορίζουν τις καλύτερες φωτογραφίες από τους χρήστες τους και τις αναδημοσιεύουν στο δικό τους λογαριασμό Instagram.

 1. Το μέγεθος της λεζάντας δεν επηρεάζει την αλληλεπίδραση

Η γενική σύσταση για τη λεζάντα στο Instagram είναι να παραμείνει σύντομη. Για παράδειγμα, προτείνεται ότι 138 έως 150 χαρακτήρες είναι ιδανικό μέγεθος για τη μεγιστοποίηση της αφοσίωσης.

Και ο λόγος είναι ότι  το Instagram δείχνει μόνο τις τρεις πρώτες γραμμές μιας λεζάντας και κρύβει τα υπόλοιπα πίσω από το κουμπί “more”.

Είναι ενδιαφέρον ότι έχει επίσης διαπιστωθεί ότι ενώ η μέση λεζάντα από τα 100 κορυφαία brands έχει μήκος 138 χαρακτήρων (συμπεριλαμβανομένων των hashtags), “δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους της λεζάντας και της αλληλεπίδρασης”.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει ένα ιδανικό μέγεθος για μια λεζάντα. Μια λεζάντα θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλη (όσο και σύντομη), για να μεταφέρετε το μήνυμά σας. Θα μπορούσε να είναι από ένα emoji μέχρι μια παράγραφος 2 000 χαρακτήρων.

Βάσει του παραπάνω, το Instagram συνιστά να κρατάτε τον τίτλο σας σε 125 χαρακτήρες ή λιγότερους. Ωστόσο, μην αφήνετε σημαντικές πληροφορίες μόνο για να κρατήσετε ορατή ολόκληρη τη λεζάντα σας. Αντ ‘αυτού, γράψτε τις κρίσιμες λεπτομέρειες και το “call-to-action”, αφήνοντας hashtags, @mentions ή εξωγενείς πληροφορίες για το τέλος.

(*Με πληροφορίες από το bufferapp)

Νίκη Μπερδέση

Digital Marketing Specialist

Write a comment