8 tips για μια επιτυχημένη φιλανθρωπική καμπάνια

Εν έτη 2019, τα social media αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών για όλες τις εταιρείες και τους οργανισμούς, ενώ σπουδαία είναι και η επιρροή τους σε θέματα ευαισθητοποίησης του κοινού για ευπαθείς ομάδες, κοινωνικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και οργανώσεις κτλ. Πολλές οργανώσεις χρησιμοποιούν τόσο το Facebook αλλά και το Instagram για να προβάλλουν τα αιτήματα τους και να αναδείξουν τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Πως μπορεί όμως να στηθεί για επιτυχημένη καμπάνια για μια φιλανθρωπική εκδήλωση ή και γεγονός μέσω των social media; Σας παραθέτουμε 8 tips που μπορούν να εξελίξουν και να εκτοξεύσουν την καμπάνια σας.
1) ΝΑ ΘΕΤΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
Ο ορισμός στόχων είναι καίριος και μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε κόπο και χρόνο από τον σχεδιασμό της εκστρατείας σας. Θα πρέπει οι στόχοι σας να είναι SMART (Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Timebound), δηλαδή συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, επιτεύξιμοι, ρεαλιστικοί και χρονικά ορισμένοι. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να έχετε μια σαφή εικόνα του σχεδιασμού σας, να δείτε εάν είστε μέσα στα διαγράμματα που έχετε ορίσει και στο τέλος να κάνετε αποτίμηση της καμπάνιας. Δεν αρκεί, για παράδειγμα, να θέλουμε να αυξήσουμε τους ακόλουθους στο Twitter, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε πόσους θέλουμε να προσελκύσουμε.
2) ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΣ.
Για την δημιουργία περιεχομένου για την καμπάνια σας αλλά και για την διάδοση της μέσα από το εκάστοτε κοινωνικό δίκτυο, ωφέλιμο είναι να γνωρίζετε στο κοινό στο οποίο απευθύνεστε. Διαφορετικό κοινό, συνήθως, ακολουθεί τον κάθε οργανισμό ανάλογα και με τι εκείνος πρεσβεύει και το κάθε κοινωνικό μέσο. Επί παραδείγματι, το Youtube και το Snapchat εμφανίζονται να έχουν πιο μικρούς ηλικιακά χρήστες, σε αντίθεση με το facebook που οι χρήστες του είναι όλων των ηλικιών.
3) ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
Όπως αναφέρει και η λαϊκή ρήση «Δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα» και όσο το δυνατόν περισσότεροι συνεργάτες, τόσο καλύτερη και η παραγωγή ιδεών. Η συνεργασία με συναδέλφους από άλλα τμήματα του οργανισμού, ή με υποστηρικτές του ή ακόμη και με τους χορηγούς της εκάστοτε εκδήλωσης μπορεί να φέρει ευεργετικά αποτελέσματα στην digital καμπάνιας σας. Με την συμμετοχή των υποστηρικτών εξασφαλίζετε τουλάχιστον την εμπλοκή ατόμων που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση ή ευαισθητοποιούνται πάνω σε αυτό το θέμα.
4) ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΕ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΑΣ.
Η οργάνωση και το χρονοδιάγραμμα της καμπάνιας εκ των προτέρων , αλλά και η πρόβλεψη των πιθανών εμποδίων που μπορεί να προκύψουν μπορεί να σας γλυτώσει από κόπο και χρόνο κατά την παραγωγή και την εκτέλεση της καμπάνιας. Βρείτε εικόνες που ταιριάζουν στην καμπάνια σας, τραβήξτε βίντεο που θεωρείτε ότι θα σας βοηθήσουν στον σκοπό σας, οργανώνοντας πάντα την τοποθεσία, το «σενάριο», το σκηνικό και φυσικά την όποια επεξεργασία χρειαστεί, δημιουργήστε τα απαραίτητα hashtags για να δυναμώσετε την επικοινωνία της καμπάνιας σας
5) ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΕ ΟΣΑ ΕΧΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ.
Η δοκιμή των όσων έχουμε δημιουργήσει και θέλουμε να επικοινωνήσουμε μπορεί να σας δώσει μια εικόνα για την πορεία της καμπάνιας σας. Είναι οι εικόνες σωστά τοποθετημένες; Υπάρχει σωστή ανανέωση και εμφάνιση των συνδέσμων που έχουν μπει; Όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν από την αποφυγή λαθών στην εκδήλωση της καμπάνιας. Και φυσικά η ενθάρρυνση για δημιουργία και δικών τους περιγραφών μπορεί να φέρει το κοινό πιο κοντά και να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην προώθησή της.
6) ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟΙ.
Όση οργάνωση και αν υπάρχει πάντα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας πως μπορεί μια αλλαγή ή κάτι αναπάντεχο να επηρεάσει την πορεία και την εξέλιξη της καμπάνιας σας. Η ενημέρωση γύρω από τα τρέχοντα γεγονότα είναι εξίσου ωφέλιμη, καθώς μπορεί ένα απρόσμενο γεγονός να καθυστερήσει την εκδήλωση μιας καμπάνιας (όπως μια τρομοκρατική ενέργεια), ή να βοηθήσει στην επικοινωνία της (όπως ένα trend που μπορεί να σχετίζεται με την εκστρατεία που έχετε θέσει).
7) ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΕΝΔΑΙΦΕΡΟΝ ΖΩΝΤΑΝΟ.
Κάτι που θα μπορέσει να επεκτείνει την αναπαραγωγή και την συζήτηση γύρω από την καμπάνια είναι η δημοσίευση και το buzz γύρω από αυτήν καθ’ όλη την διάρκειά της. Παροτρύνετε τους υποστηρικτές και τους χορηγούς να δημοσιεύουν κάτι όσο το δυνατόν συχνότερα και να μην σταματούν μόνο στην έναρξη της καμπάνιας.
8) ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΕΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ.
Όλα αυτά στο τέλος σας βοηθούν στην καταμέτρηση των στοιχείων που θέλετε να δείτε. Εάν δεν έχετε ακολουθήσει το πρώτο tip δεν μπορείτε να δείτε κατά πόσο η καμπάνια σας είναι επιτυχημένη ή όχι, εάν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι και αν καταφέραμε τον στόχο μας.