fbpx

Blog

Ποια είναι τα social media και ποιο κατάλληλο για την επιχείρησή σας

social-media-megalo

Σήμερα τα κοινωνικά δίκτυα κατέχουν σημαντική θέση στην καθημερινότητα του ατόμου, όποιας ηλικίας, είτε για προσωπική χρήση είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

Μέσα από αυτά οι άνθρωποι επικοινωνούν και ανταλλάσσουν πληροφορίες παντός είδους με άτομα από κάθε σημείο του πλανήτη, περιορίζοντας τις χωροχρονικές αποστάσεις, καθώς απλοποιούν  και βελτιώνουν την ταχύτητα μετάδοσης της είδησης μέσα από πληθώρα ηλεκτρονικών συσκευών. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ελλάδα πάνω από το 50% των χρηστών θεωρούνται έμπειροι καθώς χρησιμοποιούν τα social media πάνω από 3 χρόνια, ενώ το ½ των Ελλήνων αναζητά πληροφορίες για προϊόντα και υπηρεσίες σε σελίδες με κριτικές από τους ίδιους τους χρήστες. Η δυνατότητα των περισσότερων από αυτών να χρησιμοποιούν διάφορες μορφές περιεχομένου αλλά και η αμεσότητα που διαθέτουν τα καθιστούν εξαιρετικό σύμμαχο στην προώθηση ιδεών, αξιών και προϊόντων.

Ποιά είναι, όμως, τα σημαντικότερα από αυτά;

  1. Facebook: Ο “βασιλιάς” της κοινωνικής δικτύωσης πρωταγωνιστεί και στην προώθηση προϊόντων μέσα από το διαδίκτυο. Είναι άμεσο και προσωπικό, καθώς ο κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα της εξατομίκευσης του προφίλ του, ενώ συνδυάζει και πολλές μορφές περιεχομένου, όπως κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο κτλ. Αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για κάθε επιχείρηση, τόσο λόγω των χρηστών του που ξεπερνούν τα 2 δις, όσο και λόγω της δυνατότητας στοχευμένων διαφημίσεων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων μέσω του Facebook Ads. Ίσως αποτελεί το μοναδικό μέσο με τόσο ευρεία γκάμα χρηστών με διάφορα κοινωνικά και άλλα χαρακτηριστικά (ηλικία, κοινωνικό επίπεδο, οικονομική τάξη κτλ).                                                                                                                                                                                                                        
  2. Instagram: Το απόλυτο φωτογραφικό κοινωνικό δίκτυο αποτελεί ίσως την πιο καλλιτεχνική έκφραση του φαινομένου. Με δυνατότητα δημοσίευσης βίντεο και φωτογραφιών, το Instagram δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας με την βοήθεια της εικόνας, που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Και εδώ υπάρχει η δυνατότητα στοχευμένης διαφήμισης, λόγω της εξαγοράς του από το Facebook, ενώ οι χρήστες του εμφανίζονται πιο ενεργοί από αυτούς των άλλων μέσων, με τις πιθανότητες δημοσίευσης ή αναδημοσίευσης κάποιας φωτογραφίας ή κάποιου βίντεο αλλά και του σχολιασμού να είναι τριπλάσιες. Πιθανόν αποτελεί ένα από τα πιο νεανικά μέσα διότι οι ηλικίες που εντοπίζονται κατά βάση ως χρήστες είναι μεταξύ 15 και 35.                                                                                                                         
  3. Twitter: Σύντομα κείμενα και μηνύματα και ανοικτές συζητήσεις μέσω των λεγόμενων hashtags συνθέτουν τον χαρακτήρα αυτού του μέσου. Μέσω των hashtags οι χρήστες δηλώνουν το θέμα που θα συζητήσουν και όλοι όσοι επιλέξουν αυτό το θέμα διαβάζουν τι έχουν αναφέρει οι υπόλοιποι. Στην Ελλάδα, κυρίως, χρησιμοποιείται για συζήτηση γύρω από θέματα της επικαιρότητας και lifestyle ειδήσεις, και αποτελεί καίριο εργαλείο δημοσιογραφικών και ειδησεογραφικών οργανισμών. Και σε αυτό το ηλικιακό κοινό έχει μεγάλο εύρος.                                                                                                                                                                                                           
  4. Youtube: Το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να το επισκεφτούν χωρίς να εγγραφούν σε αυτό. Η προβολή βίντεο αλλά και η αναπαραγωγή μουσικής αποτελούν την πηγή του, ενώ οι χρήστες έχουν την δυνατότητα εφόσον εγγραφούν να σχολιάσουν πάνω στο περιεχόμενο αυτού που βλέπουν. Οι χρήστες που το επιλέγουν και εδώ είναι διαφόρων ηλικιών και άλλων χαρακτηριστικών, ενώ με μια ανάρτηση ενός βίντεο ενισχύεται η θέση σας στην αναζήτηση της Google. Όποιο και αν είναι το προϊόν και η υπηρεσία που παρέχεται, η παρουσίαση μέσω βίντεο σε αυτή την πλατφόρμα θα σας εξασφαλίσει την σωστή προώθηση και απεικόνισή τους.                                                                                                                                                                                                     
  5. LinkedIn: Το πιο επαγγελματικό μέσο με τους χρήστες του κυρίως να αναζητούν συνεργάτες ή εργασία ανάλογα το είδος (οι επιχειρήσεις επιλέγουν συνήθως το πρώτο και οι εργαζόμενοι ή εκείνοι που αναζητούν εργασία το δεύτερο). Ένα προφίλ στο LinkedIn μπορεί να σας προσφέρει την σωστή διαφήμιση της εταιρείας σας σε άλλες εταιρείες, εν δυνάμει πελάτες ή συνεργάτες, ενώ μπορεί να σας βοηθήσει στην ανεύρεση νέων συνεργατών. Οι ηλικιακές ομάδες που επιλέγουν αυτό το μέσο συνήθως είναι από 25 ετών και πάνω.

Άγγελος Χατζηδάκης 

Digital Media Specialist