fbpx

Blog

Ποιες είναι οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων;

google-ellines-megalo

Η IPSOS και η Google CEE δημοσίευσαν μια έρευνα για τις αγοραστικές συνήθειες και τις τάσεις στην έρευνα και την αγορά προϊόντων, η οποία αφορά την χώρα μας. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες μέρες από την Think with Google και είναι εντυπωσιακά. Από τα πρώτα ευρήματα της έρευνας είναι η πολυπλοκότητα της ελληνικής αγοράς, τόσο από πλευράς καταναλωτή, αλλά και από πλευράς προμηθευτή.

Οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται να περνούν αρκετό χρόνο στην έρευνα και την αναζήτηση για πληροφορίες σε διαφορετικές πηγές, όπως φυσικό κατάστημα, τηλεφωνικές πωλήσεις και διαδίκτυο, σε σχέση με τους γειτονικούς λαούς. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως ενώ δαπανούν αρκετό χρόνο σε διαδικτυακή έρευνα για τα προϊόντα και μέσα από διάφορες σελίδες και social media, τελικά καταλήγουν να κάνουν αγορές σε κάποιο τοπικό φυσικό κατάστημα (το λεγόμενο R.O.P.O. effect).

Σας παραθέτουμε παρακάτω μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα:

  1. Δεν υπάρχει πίστη στο Brand-Επωνυμία. Κατά την διεξαγωγή αυτής της έρευνας οι Έλληνες φαίνεται να μην είχαν κάποιο brand που να εμπιστεύονται για κατηγορίες προϊόντων σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 30%. Η πιστή υπάρχει μόνο στο προϊόν που τους ενδιαφέρει εκείνη την στιγμή και στο καλύτερο “παζάρι” που μπορούν να πετύχουν.                                                                                                                  
  2. Πηγές Πληροφόρησης. Το πιο εντυπωσιακό, ίσως, εύρημα είναι η εκ βαθέων έρευνα των καταναλωτών στην Ελλάδα στο διαδίκτυο (online), αλλά και η παροχή πληροφοριών από διάφορα σημεία όπως καταστήματα,περιοδικά και φυλλάδια, φίλους σε συναφή επαγγέλματα, social media, τηλεφωνική εξυπηρέτηση εταιρειών κ.α. Οι Έλληνες είναι ευαίσθητοι όσον αφορά την τιμή του προϊόντος και της υπηρεσίας και για αυτό ερευνούν όσο περισσότερο γίνεται.                                                                                                                                                                                                                                                     
  3. Προσφορές και έμπνευση. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι καταναλωτές στην χώρα μας εμφανίζονται ως σχολαστικοί κυνηγοί του παζαριού και ο περισσότερος χρόνος της έρευνάς τους σπαταλάτε στην σύγκριση τιμών-προσφορών και χαρακτηριστικών των υλικών. Υπάρχει, όμως, και ένα ποσοστό που κοιτά τι είναι διαθέσιμο στην αγορά και ανάλογα να προβεί σε κάποια αγορά.                                                                      
  4. Το “Παζάρι” λειτουργεί. Τελικά οι Έλληνες φαίνεται να χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και να κερδίζουν από αυτό. Συνολικά ξοδεύουν πολύ λιγότερα στην αγορά προϊόντων και αγαθών από ότι οι άλλοι γειτονικοί λαοί, και με την διαφορά να είναι αισθητή σε νούμερα.                                                                                                                                                                                                                   
  5. Το R.O.P.O effect. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, αυτό το φαινόμενο είναι πολύ κοινό στις δυτικές κοινωνίες, αλλά στην Ελλάδα εμφανίζεται σε έξαρση. Πάνω από το 50% των καταναλωτών αναζητά όλες τις πληροφορίες online αλλά τελικά καταλήγει να κάνει την αγορά από κάποιο τοπικό κατάστημα/offline.

Άγγελος Χατζηδάκης 

Social Media Specialist