Online Διαφήμιση, Καταχωρίσεις, TV Spots… Πώς να βελτιώσετε τις διαφημίσεις σας

Η διαφήμιση με οποιοδήποτε τρόπο και αν γίνεται (online διαφήμιση, tv spot, καταχωρίσεις σε εφημερίδες/ περιοδικά, φυλλάδια κ.λπ.) μπορεί να βοηθήσει το ήδη υπάρχον προϊόν ή και brand να εξελιχθεί και να γίνει γνωστό σε ένα κοινό που δεν το γνώριζε ή ένα νέο brand να εισαχθεί στην αγορά και να καθιερωθεί.
Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές για το πως μπορείτε να κάνετε την διαφήμισή σας ακόμη πιο αποδοτική, με όποιο μέσο και αν αποφασίσετε να την προβάλετε.
- Σκοπός της διαφήμισης. Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντήσετε είναι για ποιo λόγο επιδιώκετε να προβάλετε την επιχείρηση και το προϊόν σας. Σας ενδιαφέρει η αύξηση της αναγνωρισιμότητας του, η παρουσίαση ενός νέου προϊόντος στην αγορά, η προώθηση μιας νέας προσφοράς ή η ανάδειξη του σε μερίδα κοινού που δεν το γνωρίζει; Αυτό το ερώτημα είναι σημαντικό να απαντηθεί πριν ξεκινήσετε τον σχεδιασμό της διαφήμισης.
- Το κοινό-στόχος. Για να μπορέσετε να κάνετε την διαφήμιση σας αποτελεσματική θα πρέπει να ορίσετε τους ιδανικούς αγοραστές/καταναλωτές, εν ολίγοις το κοινό-στόχος. Σκιαγραφήστε τον ιδανικό πελάτη που θα θέλατε να έχετε εκατοντάδες από αυτούς και απευθυνθείτε σε εκείνους που είναι πιθανότερο να προβούν στην αγορά του προϊόντος.
- Τι θέλετε να πείτε. Το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσω της διαφήμισης σας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να απαντάει στις δύο κύριες ερωτήσεις των περισσότερων καταναλωτών: Γιατί να αγοράσει αυτό το προϊόν και Γιατί να το αγοράσει από εσάς αυτό το προϊόν. Αυτές οι δύο ερωτήσεις είναι καίριες και πρέπει να απαντηθούν μέσα από τη διαφήμιση σας.
- Η επιλογή του σωστού μέσου. Εφόσον καταλήξετε σε ποιους απευθύνεται το μήνυμα που θέλετε να περάσετε, ήρθε η ώρα να επιλέξετε και το μέσο που θα το “μεταφέρει”. Για παράδειγμα, το κοινό-στόχος που έχετε επιλέξει ποιες εφημερίδες/περιοδικά διαβάζει, ποια websites επισκέπτεται, σε ποια social media κάνει εγγραφή και είσοδο, σε ποια μέρη συχνάζουν, ποιες ώρες παρακολουθούν τηλεόραση κτλ. Αυτά είναι μερικά μόνο ερωτήματα που μπορούν να σας δώσουν μια κατεύθυνση.
- Η γλώσσα. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί, οι καταναλωτές προτιμούν την απλοποιημένη και καθομιλουμένη γλώσσα στις διαφημίσεις που παρακολουθούν διότι τους κάνει να αισθάνονται οικειότητα. Αποφύγετε, λοιπόν, τεχνικές ορολογίες και λέξεων που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό.
- Η προώθηση λύσεων και όχι προϊόντων. Οι καταναλωτές θα στραφούν στο προϊόν σας εφόσον τους παρέχετε την λύση που αναζητούν στα προβλήματά τους, με τον πιο γρήγορο και οικονομικό τρόπο. Βρείτε τις λύσεις που επιζητούν και καταγράψτε στη διαφήμιση με ποιο τρόπο εσείς μπορείτε να τις καλύψετε.
- Ο χρόνος για την επικεφαλίδα. Ο τίτλος της διαφήμισης είναι εκείνος που θα τραβήξει την προσοχή του κοινού προς το προϊόν σας, και είναι καλό να μην υπάρχει στην κορυφή κάποιο logo ή στοιχεία επικοινωνίας. Κάντε δοκιμές με διάφορους τίτλους που θέλετε να δοκιμάσετε, και δώστε στην τελική επιλογή ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι εκείνη που θα διαβαστεί 6 με 7 φορές περισσότερο από την υπόλοιπη διαφήμιση.
- Η συμμετοχή των πελατών. Η παρότρυνση προς τους πελάτες να συμμετέχουν με κάποιο τρόπο και να δραστηριοποιηθούν μετά την διαφήμιση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Προσκαλέστε τους να έρθουν στο φυσικό σας κατάστημα για αγορά του προϊόντος, να επισκεφτούν την ιστοσελίδα σας ή τα κοινωνικά δίκτυα της εταιρείας σας, να κάνουν μια τηλεφωνική κλήση στην γραμμή εξυπηρέτησης. Αυτή η τακτική μπορεί να δημιουργήσει μια πιο στενή σχέση με το κοινό-στόχο που έχετε θέσει.
- Η αποτελεσματικότητα του design. Η κορωνίδα της διαφήμισης είναι το design που θα την πλαισιώνει και θα πρέπει να αναδεικνύει τα σωστά σημεία, χωρίς να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο τέλος, είναι εκείνο που θα αναγνωρίσει ο καταναλωτής στο ράφι και θα προβεί στην αγορά.
- Η συνεχής δοκιμή. Για να μπορέσετε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να κάνετε συνεχώς test και δοκιμές του υλικού που έχετε δημιουργήσει. Η μέτρηση των αποτελεσμάτων από αυτές αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαφήμισης που έχετε προωθήσει.
Νίκη Μπερδέση
Digital Marketing Strategist