7 tips για το marketing plan της εταιρείας σας

Όπως έχει πει και ο Benjamin Fraklin “με την αποτυχία της προετοιμασίας, προετοιμάζεσαι για να αποτύχεις”, κάτι που ισχύει για όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας και του marketing. Η κατάρτιση του marketing plan σας μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε τους στόχους σας, να βρείτε πως να τους πετύχετε και να τους καταφέρετε, προβλέποντας και όλες τις παραμέτρους.
Φυσικά, είναι αναγκαίο και για να παραμείνει η ομάδα σας προσηλωμένη στον στόχο της αλλά και για να οργανώσετε τον προϋπολογισμό σας.
Η ψηφιακή εποχή και τα εργαλεία της (social media, digital platforms κ.α.) προσφέρουν στους marketers ευκαιρίες για να προσεγγίσουν στοχευμένα κοινά, όπως άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιακά group κ.α.
Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά tips για την κατάρτιση του marketing plan σας.
- Ορίστε πρώτα το πρόβλημα-ζήτημα που θέλετε να λύσετε. Τι προκλήσεις πρόκειται να συναντήσετε, τι ευκαιρίες θα σας παρουσιαστούν κτλ είναι μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσετε στο πρώτο στάδιο. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, οπότε με την αναγνώριση των θεμάτων προς επίλυση έχετε ξεκινήσει το marketing plan σας.
- Προσδιορίστε το S.M.A.R.T. (Specific, Measurable, Attainable, Realistic, Time-Based). Αυτό σημαίνει ότι θέτετε συγκεκριμένους, μετρήσιμους, εφικτούς, πραγματικούς και χρονικούς στόχους για να φτάσετε στην τελική επιτυχία, όποια και αν είναι αυτή. Για να μείνετε στο σωστό δρόμο, μόλις προσδιορίσετε τους παραπάνω παράγοντες πρέπει να τα συνδέσετε με τις προκλήσεις, τις απειλές και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν.
- Οργανώστε την στρατηγική σας. Και τώρα που έχετε καταγράψει το τι ήρθε η ώρα για το πως. Πως θα λύσετε το πρόβλημα και θα το εξαλείψουμε είναι η βασική ερώτηση που απαντάτε εδώ. Μην ξεχνάτε πως είναι ωφέλιμο να σκέφτεστε όπως το κοινό που στοχεύετε, πως θα μεταδώσετε το μήνυμα σας και πως θα λύσετε το όποιο πρόβλημα έχουν. Παράλληλα , ανατρέξτε σε προηγούμενες καμπάνιες και δείτε τι λειτούργησε και αν μπορείτε να το αξιοποιήσετε εκ νέου.
- Τονίστε τις τακτικές που θα ακολουθήσετε. Εδώ θα υπογραμμίσετε τις λεπτομέρειες του σχεδίου σας, τις διαδικασίες και τα βήματα που θα ακολουθήσετε και πρέπει να εκπληρώσετε για να πετύχετε τους στόχους σας. Σε αυτό το σημείο, για να μπορέσετε να είστε πιο οργανωμένοι και μέσα στα χρονικά όρια μοιράστε συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε μέλη της ομάδας σας.
- Καταγράψτε το χρονοδιάγραμμά σας. Τα deadlines και τις σημαντικές ημερομηνίες στο πλάνο σας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, για να μπορέσετε να έχετε αποτελέσματα σε συγκεκριμένο διάστημα. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρηθεί το κίνητρο σας και θα μείνετε προσηλωμένοι στην “μεγαλύτερη εικόνα”. Επίσης, λάβετε και feedback από την ομάδα σας για τους χρόνους ολοκλήρωσης των διαδικασιών, καθώς γνωρίζουν πόσο καιρό θέλουν και γιατί.
- Να έχετε πρόσβαση στις πηγές σας. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να καταγράψετε τρεις σημαντικούς παράγοντες: τους ανθρώπους, την τεχνολογία και τον προϋπολογισμό. Έχετε αρκετούς ανθρώπους και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και προσόντα για το project σας; Μήπως χρειάζεστε εξωτερικούς συνεργάτες για μέρη του πλάνου σας; Είναι η τεχνολογία σας ενημερωμένη; Χρειάζεστε κάτι άλλο για να πετύχετε το στόχο σας; Έχετε υπολογίσει στο budget σας αν χρειαστεί κάτι παραπάνω; Αυτά και άλλα πολλά πρέπει να απαντηθούν σε αυτό το στάδιο για να υπολογίσετε τις μεταβλητές του σχεδίου σας.
- Μετρήστε και αναλύστε τα αποτελέσματα σας. Όταν ολοκληρωθεί η κατάρτισή του αλλά και η υπολοποίησή του, μετρήστε και αναλύστε τα αποτελέσματα που έχετε καταφέρει για να δείτε εάν καταφέρατε να φτάσετε τους στόχους που είχατε θέσει. Για να μπορέσετε να μετρήσετε τους στόχους σας θα πρέπει να έχετε ορίσει σημαντικούς δείκτες ποιότητας και ποσότητας κατά την δημιουργία του πλάνου.
Νίκη Μπερδέση
Digital Marketing Strategist