fbpx

Blog

Συνεχείς επιθέσεις από hackers. Πώς να προστατευτείτε;

Halloween season is ON και όχι μόνο…

Η πιο spooky εποχή του χρόνου είναι εδώ, όμως εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση να σας τρομάξουμε αλλά… ΠΡΕΠΕΙ!
Για την ασφάλεια των λογαριασμών σας, αλλά και την ψυχική σας ηρεμία.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται αυξημένες επιθέσεις από hackers σε ιστοσελίδες, σε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και σε τράπεζες δημιουργώντας αρκετά προβλήματα, αλλά και χρεώνοντας τους διαφημιστικούς λογαριασμούς στις γνωστές πλατφόρμες. 

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε;

Έχουμε συγκεντρώσει τις σημαντικότερες συμβουλές σε κατηγορίες, με σκοπό την προστασία των λογαριασμών σας σε όλες τις πλατφόρμες.

Websites:

Για την ασφάλεια των sites σας, είναι απαραίτητο να τα διατηρείτε ενημερωμένα και να κάνετε τις ενημερώσεις τόσο του θέματος όσο και των πρόσθετων όσο πιο συχνά μπορείτε. Οι ενημερώσεις έχουν ως στόχο να περιορίσουν (και δυστυχώς όχι να εξαλείψουν) τις πιθανότητες hackers να πάρουν τον έλεγχο του site ή να προσθέσουν κακόβουλο λογισμικό.

Social Media & E-mail accounts:

Οπουδήποτε διατηρείτε λογαριασμό, είτε E-mail, είτε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενεργοποιήστε διπλό τρόπο ταυτοποίησης, είτε μέσω εφαρμογής στο κινητό (συνήθως από τις πλατφόρμες προτείνεται Google ή Microsoft Authenticator), είτε με λήψη SMS. 

Για τη μεγαλύτερη ασφάλεια των λογαριασμών σας προτείνουμε να διατηρείτε το E-mail και το τηλέφωνο που έχετε χρησιμοποιήσει για το λογαριασμό σας ιδιωτικά.

Facebook pages:

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε λάβει μηνύματα το τελευταίο διάστημα, κυρίως στο Facebook, που αναφέρονται σε πιθανή απενεργοποίηση του λογαριασμού σας ή στο ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί, κ.λπ., και σας προτρέπουν να πατήσετε κάποιο σύνδεσμο για να μη συμβεί αυτό.
Σας εφιστούμε την προσοχή σχετικά με αυτό το θέμα και σας ενημερώνουμε πως ΔΕΝ πρέπει να κάνετε click στους συνδέσμους.

Τέλος, να κάνετε τακτικά το privacy checkup της Facebook. Πατώντας πάνω δεξιά το εικονίδιο του προφίλ σας, επιλέγετε setting & privacy (ρυθμίσεις και ιδιωτικότητα). Στο υπομενού που θα σας ανοίξει επέλεξε settings και μετά privacy checkup. Ακολουθήστε τα βήματα που σας υποδεικνύει η Facebook.

Spam E-mails:

Σχετικά με τα E-mails που κατά καιρούς μπορεί να λαμβάνετε από Τράπεζες, πλατφόρμες, εταιρείες ταχυμεταφορών και άλλους φορείς χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ελέγξτε τη διεύθυνση του αποστολέα για να εξακριβώσετε την εγκυρότητα του μηνύματος. Καμία πλατφόρμα, τράπεζα ή επίσημος φορέας δεν θα σας στείλει E-mail από διαφορετική διεύθυνση πλην του επισήμου.

Passwords:

Ξεχάστε τους παλιούς κωδικούς που βάζατε την ημερομηνία γέννησης και ένα θαυμαστικό στην καλύτερη άντε και ένα κεφαλαίο γράμμα και είχατε το ίδιο για όλους τους λογαριασμούς.

Οι κωδικοί σας πλέον θα πρέπει να μοιάζουν κάπως έτσι: cPF3\PNM!6eRVOA2#qY και καλό θα ήταν να μην τους αποθηκεύετε στα προγράμματα περιήγησης ή στις συσκευές σας.

Μη δυσανασχετείτε, το ξέρουμε ότι δεν είναι ωραίοι και ούτε θα τους θυμάστε, αλλά έτσι πρέπει να είναι!

Γι’ αυτό κάθε φορά που θα αλλάζετε κωδικό θα φτιάχνετε έναν καινούριο με πολλά ψηφία, κεφαλαία, μικρά και σύμβολα και θα έχετε στο συρτάρι σας έναν δίστηλο πίνακα σε Α4 όπου θα στην αριστερή στήλη θα γράψετε το site και δεξιά θα γράφετε τον νέο σας κωδικό. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς στους λογαριασμούς μας ακόμη και αν είναι με πολλά ψηφία.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο διαπιστώσετε κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα, ή έχετε αμφιβολία για την ασφάλεια των λογαριασμών σας, αλλάξτε κωδικό…ΤΩΡΑ!!!

Better to be grateful than sorry!