fbpx

Blog

Design Tips: Πως το χρώμα παίζει σημαντικό ρόλο στις Διαφημίσεις

color

Το χρώμα που χρησιμοποιείτε στο Digital Marketing και το brand σας είναι θεμελιώδες (Design Tips). Θα τα χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε το λογότυπό σας, το website σας, τις διαφημίσεις σας και πολλά άλλα — πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε αυτές τις επιλογές επιπόλαια. Αντίθετα, θα πρέπει να επιλέξετε στρατηγικά τα χρώματα που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε.

Πως;! Το κλειδί είναι να κατανοήσετε την ψυχολογία των χρωμάτων και να χρησιμοποιήσετε τη θεωρία προς όφελός σας.

Τι είναι η ψυχολογία των χρωμάτων;

Η ψυχολογία των χρωμάτων είναι η θεωρία ότι ορισμένα χρώματα προκαλούν μια σωματική ή συναισθηματική αντίδραση και, με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο το να βλέπεις κόκκινο και να θυμώνεις ή να βλέπεις μπλε και να νιώθεις άνετα. Ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι το κόκκινο χρώμα σχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και το μπλε χρώμα αντιστοιχεί σε μείωση.

Λόγω αυτής της επίδρασης στη συμπεριφορά, το χρώμα μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στη δημιουργία διάθεσης. Αυτό, λοιπόν, κάνει την επιλογή των σωστών χρωμάτων ζωτικής σημασίας. Τα ζεστά χρώματα τείνουν να ενεργοποιούν, ενώ τα ψυχρά τείνουν να ηρεμούν.

Γιατί έχει σημασία η ψυχολογία του χρώματος στο Marketing;

Το χρώμα μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο — είτε το προσέχετε είτε όχι. Τα χρώματα που χρησιμοποιείτε, συμπεριλαμβανομένου του λογοτύπου σας, προκαλούν μια συναισθηματική ανταπόκριση στο κοινό σας, είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι. Και οι άνθρωποι παίρνουμε αποφάσεις με βάση το συναίσθημα και όχι τη λογική.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την ψυχολογία των χρωμάτων

Τώρα που έχουμε ξεκαθαρίσει ποια είναι η ψυχολογία του χρώματος και πόσο επιρροή μπορεί να είναι η χρήση των σωστών ή λάθος χρωμάτων, δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ψυχολογία των χρωμάτων για πιο αποτελεσματικές διαφημίσεις (Design Tips).

Μάθετε τα βασικά στοιχεία

Η εξοικείωση με τα βασικά μπορεί να βοηθήσει πολύ στην εφαρμογή της ψυχολογίας των χρωμάτων. Ακολουθούν ορισμένοι πιο θεμελιώδεις συσχετισμοί χρωμάτων που πρέπει να λάβετε υπόψη για τις διαφημίσεις σας:

  • Κόκκινο: ενθουσιασμός, πάθος, θυμός, κίνδυνος, δράση, άγχος, δύναμη.
  • Πορτοκαλί: παιχνιδιάρικο, φιλικότητα, δημιουργικότητα, ζεστασιά, ενθουσιασμός.
  • Κίτρινο: ευτυχία, αισιοδοξία, προειδοποίηση, χαρά, πρωτοτυπία, ενθουσιασμός.
  • Πράσινο: Νεότητα, ζωντάνια, σφρίγος, φύση, ανάπτυξη, σταθερότητα.
  • Μπλε: Ηρεμία, σταθερότητα, βάθος, γαλήνη, εμπιστοσύνη.
  • Μωβ: Βασιλεία, πολυτέλεια, ρομαντισμός, ενδοσκόπηση, ηρεμία.

Παρατηρήστε πώς υπάρχουν κάποιες επικαλύψεις. Δεν περιορίζεστε μόνο σε ένα χρώμα —ή σε έναν τόνο αυτού του χρώματος— ανά συναίσθημα.

Ξεκινήστε πρώτα με το συναίσθημα

Είτε αναθεωρείτε τα χρώματα σας είτε αποφασίζετε για μια παλέτα για νέες διαφημίσεις, πρέπει να ξεκινήσετε με το συναίσθημα που θέλετε να έχει το κοινό σας. Πρέπει να απαντήσουν με φόβο; Περιέργεια; Αυτοπεποίθηση; Μόλις μάθετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, φροντίστε να επιλέξετε το σωστό χρώμα.

Εμπνευστείτε από άλλα brand

Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε τη χρήση είναι να δώσετε προσοχή στις διαφημίσεις και τα brand, και πώς σας κάνουν να νιώθετε τα χρώματα. Ερευνήστε πως κινούνται άλλοι επιχειρηματίες που ανήκουν στον ίδιο κλάδο με εσάς (Design Tips).

Διατηρήστε το συνεπές με την επωνυμία σας

Όταν η εταιρεία SEO Reboot διεξήγαγε μια μελέτη για την αναγνώριση λογοτύπου, το 78% των συμμετεχόντων ήταν σε θέση να θυμηθεί το κύριο χρώμα του λογότυπου ενώ μόνο το 43% ήταν σε θέση να θυμηθεί το όνομα της εταιρείας.

Εάν το κοινό σας θυμάται το brand σας από το χρώμα, τότε θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι το ίδιο και είναι παντού. Γι’ αυτό είναι πρωταρχικής σημασίας να διατηρείτε τα χρώματά σας στο ίδιο μήκος κύματος με το brand σας.

Δημιουργήστε μια παλέτα χρωμάτων

Θέλετε να διατηρήσετε τα χρώματα, αλλά δεν θέλετε να είστε αδιάφοροι. Η λύση είναι να έχετε έναν συνδυασμό χρωμάτων για να δουλέψετε που να επιτρέπει κάποια ποικιλία αλλά να θέτει ορισμένα πρότυπα. Έτσι, αν δεν έχετε ήδη μια παλέτα χρωμάτων, ήρθε η ώρα να φτιάξετε μια.

Ακολουθούν μερικοί συνήθεις τύποι παλετών χρωμάτων:

  • Ανάλογα: Χρώματα το ένα δίπλα στο άλλο στον τροχό χρωμάτων.
  • Συμπληρωματικά: Αντίθετα χρώματα που δημιουργούν υψηλή αντίθεση.
  • Μονόχρωμο: Διαφορετικές αποχρώσεις ή τόνοι του ίδιου βασικού χρώματος.

Η αντίληψη του χρώματος δεν είναι καθολική. Στην πραγματικότητα, ερευνητές του MIT διαπίστωσαν ότι οι λέξεις που έχουμε και χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε για το χρώμα διαφέρουν ανάλογα με τη γλώσσα. Ορισμένες κοινότητες έχουν τρεις κατηγορίες χρωμάτων, ενώ άλλες έχουν έως και 12 — ένα σημαντικό εύρος κατηγοριών, πριν ακόμη μπουν σε μεμονωμένα χρώματα.

Επομένως, η ψυχολογία του χρώματος δεν είναι καθολική. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε κατά νου το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεστε και απευθύνεστε. Εάν έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο και πιστεύετε ότι η παρακολούθηση του πολιτιστικού πλαισίου, η προσκόλληση σε μια παλέτα και το να βασίζεστε στα βασικά της ψυχολογίας των χρωμάτων είναι συντριπτική και αδύνατη, μην ανησυχείτε. Η εξοικείωση με τα βασικά και η ενσωμάτωση της ψυχολογίας των χρωμάτων θα χρειαστεί λίγο χρόνο και λίγη εξάσκηση.

Κάντε την ψυχολογία των χρωμάτων να λειτουργήσει για εσάς

Το κοινό σας θα κρίνει πόσο ταιριάζουν τα χρώματα στην επιχείρησή σας. Θα αντιδράσουν σε ένα κόκκινο ή πράσινο ή μπλε κουμπί πιο γρήγορα.

Lacom Team

Πληροφορίες από: WordStream