fbpx

Blog

TikTok: Πως να δημιουργήσετε επιτυχημένα video

tiktokvideo

Θέλετε να κάνετε αγορές στο TikTok; Είστε ήδη στην πλατφόρμα και αναρωτιέστε πώς να αυξήσετε το κοινό σας;

Το TikTok είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα και πιο ενεργά social media των τελευταίων ετών. Ωστόσο, ορισμένοι έμποροι, δημιουργοί και διαχειριστές άργησαν να το υιοθετήσουν και να δημιουργήσουν λογαριασμούς σε αυτό.

Γιατί;

Κυρίως επειδή ήταν άγνωστο, μέχρι και πριν κάποια χρόνια. Το TikTok εστιάζει σε βίντεο σύντομης μορφής περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο δίκτυο. Χρησιμοποιεί επίσης μια μοναδική διάταξη — δείχνοντας στους χρήστες τη σελίδα «Discovery For You» αντί για μια αρχική ροή — και έχει το δικό της μοναδικό στυλ που εστιάζει στα ηχητικά εφέ και την αυθεντικότητα. Οι έμποροι πρέπει να σκέφτονται λίγο διαφορετικά όταν σχεδιάζουν και δημοσιεύουν περιεχόμενο στην πλατφόρμα.

Αλλά τα πράγματα που κάνουν το TikTok άγνωστο είναι και αυτά που το κάνουν τόσο συναρπαστικό. Υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία εδώ για δημιουργούς να προσεγγίσουν ένα μεγαλύτερο και ευρύτερο κοινό.

Ποια στοιχεία το κάνουν ξεχωριστό;

  • Αυθεντικότητα. Η αυθεντικότητα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη, σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες όπου οι επιδόσεις μπορεί να είναι πιο εκλεπτυσμένες. Μπορείτε να συνδεθείτε προσωπικά με τους ακόλουθούς σας, χωρίς με σχετικά μικρό κόστος.
  • Κοινό. Το TikTok δεν έχει φτάσει στο ίδιο επίπεδο με άλλα κοινωνικά δίκτυα, επομένως υπάρχει αρκετός χώρος για τα brands να συνδεθούν με τους οπαδούς τους.
  • Πειραματισμός. Το σύντομο, αυτοσχεδιαστικό στυλ του TikTok είναι το τέλειο πεδίο δοκιμών για νέες, μοναδικές μορφές περιεχομένου και συναρπαστικές ιδέες. Αν θέλετε κάπου να είστε λίγο πιο τολμηροί με το περιεχόμενο, ξεκινήστε με το TikTok.
  • Ανακάλυψη. Ο αλγόριθμος και το περιβάλλον του είναι προσανατολισμένα στην ανακάλυψη νέου περιεχομένου και προφίλ. Πολλοί χρήστες της εφαρμογής την αντιμετωπίζουν σαν μια άλλη μηχανή αναζήτησης για προτάσεις προϊόντων και εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Αυτό δίνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στα brands να βρουν το κοινό τους.
VIDEO σε TikTok

Το περιεχόμενο βίντεο σύντομης μορφής διαχέεται σε άλλα κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα Shorts είναι πλέον η πιο δημοφιλής μορφή περιεχομένου στο YouTube και το Reels κυριαρχεί στις περισσότερες ροές στο Instagram.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στο υψηλό engagement στο TikTok;

Όπως στα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα, τα άτομα στο TikTok μπορούν να αντιδράσουν στο περιεχόμενό σας με επισημάνσεις “μου αρέσει”, σχόλια και κοινοποιήσεις. Μπορούν επίσης να κινηματογραφήσουν απαντήσεις στο περιεχόμενό σας. Αυτοί είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι για να δημιουργήσετε σχέσεις με το κοινό σας.

Αλλά η πιο σημαντική μέτρηση στο TikTok για τον αλγόριθμο είναι ο χρόνος παρακολούθησης. Εάν οι χρήστες παρακολουθούν τακτικά τα σύντομης μορφής βίντεό σας μέχρι το τέλος, ο μέσος χρόνος παρακολούθησης αυξάνεται. Ο αλγόριθμος TikTok το εκλαμβάνει ως σήμα ότι δημιουργείτε δημοφιλές και πολύτιμο περιεχόμενο.

Πώς αυξάνετε τον χρόνο παρακολούθησης και κάνετε τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν;

Τα τρία must του περιεχομένου βίντεο σύντομης μορφής

Το κλειδί για την αφοσίωση του κοινού είναι η δημιουργία περιεχομένου που εκτιμούν οι άνθρωποι. Εκπληρώνει μια ανάγκη ή επιθυμία για αυτούς, ώστε να το παρακολουθούν μέχρι το τέλος και να το μοιραστούν με άλλους. Όταν δημιουργείτε περιεχόμενο βίντεο σύντομης μορφής, υπάρχουν τρεις τύποι στους οποίους πρέπει να εστιάσετε.

  • Εκπαιδευτική αξία. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το TikTok ως μέρος για μάθηση. Life hacks, όχι τόσο γνωστά γεγονότα, συμβουλές μαγειρικής, συμβουλές φυσικής κατάστασης… αν έχετε εξειδικευμένες γνώσεις, το κοινό θέλει να τις ακούσει.
  • Ψυχαγωγία. Το περιεχόμενο βίντεο σύντομης μορφής έχει σχεδιαστεί για γρήγορες επιτυχίες. Θέλετε να κάνετε τα μέλη του κοινού να γελούν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δείξτε τους κάτι αστείο, εκπληκτικό ή συγκινητικό!
  • Συναισθηματική αξία. Οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται μια γνήσια συναισθηματική σύνδεση με αυτό που παρακολουθούν, γι’ αυτό να είστε ειλικρινείς. Μην μπείτε στον πειρασμό να δημιουργήσετε κομψό εταιρικό περιεχόμενο χωρίς συναίσθημα.

Εστίαση στην Αυθεντικότητα

Το ελκυστικό περιεχόμενο στο TikTok δεν σημαίνει εξαιρετικά υψηλή ποιότητα παραγωγής. Αυτό θα λειτουργήσει για ορισμένα brands αλλά όχι για την πλειοψηφία. Επειδή είναι όλο σύντομο, το περιεχόμενο του TikTok τείνει να είναι απλό.

Εστιάστε στο κοινό σας

Το πιο ελκυστικό περιεχόμενο σε οποιοδήποτε κοινωνικό δίκτυο είναι το διαδραστικό. Οι άνθρωποι απαντούν με υψηλό engagement στο TikTok πιο συχνά όταν τους ενθαρρύνετε να συμμετάσχουν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε το κοινό σας τα αστέρια των βίντεό σας στο TikTok:

  1. Κάντε ερωτήσεις και μοιραστείτε τους εναρκτήρια συνομιλίες.
  2. Κινηματογραφήστε τον εαυτό σας να μιλάει στην κάμερα, σαν να βρίσκεστε σε βιντεοκλήση.
  3. Χρησιμοποιήστε πολλές δηλώσεις «εσείς». Κάντε το περιεχόμενο για τους θεατές, αντί για τον εαυτό σας.

Άγγελος Χατζηδάκης 

Digital Media Specialist

Πληροφορίες από: Social Media Examiner