Website: Πως να βελτιώσετε τις περιγραφές & τα κείμενά σας

Μπορεί να μην δημιουργείτε παραδοσιακές αφηγήσεις στο website σας, αλλά κάθε γραμμή περιγραφή κτλ που υπάρχει στο website σας θα πρέπει να βοηθά τους επισκέπτες να επιτύχουν ή να μάθουν κάτι.
Πως μπορούμε να γράφουμε καλύτερες περιγραφές και κείμενα για το website μας;
Αυτές οι συμβουλές και οι τεχνικές δεν είναι συγκεκριμένες για κάποιον συγκεκριμένο τύπο. Οπότε είτε είστε στο ηλεκτρονικό εμπόριο είτε διευθύνετε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό είτε έχετε έναν περίπλοκο ή βασικό ιστότοπο, υπάρχει κάτι εδώ για όλους.
1. Δώστε έμφαση στα οφέλη έναντι των χαρακτηριστικών
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να σπαταλάτε πολύ χρόνο μιλώντας για το πόσο σπουδαίοι είστε. Αν και είναι κατανοητό να θέλετε να επισημάνετε τα επιτεύγματα, τις διακρίσεις και τις πτυχές του οργανισμού σας, δεν είναι αυτός ο λόγος που οι επισκέπτες σας ήρθαν στο website.
Οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για την εταιρεία σας, ενδιαφέρονται μόνο για το πώς η εταιρεία σας μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι κανένας από τους επισκέπτες δεν ενδιαφέρεται για την εταιρεία σας. Μερικοί μπορεί στην πραγματικότητα να νοιάζονται για την εταιρεία σας πολύ βαθιά. Δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι περισσότεροι επισκέπτες αναζητούν μια λύση σε ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα.
Η έμφαση στα πλεονεκτήματα των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας δεν σας εμποδίζει να αναφέρετε πλήρως τις λειτουργίες – είναι απλώς ένα απλό θέμα προτεραιοτήτων. Συμπεριλάβετε οπωσδήποτε περιγραφές που αναφέρουν πόσο σπουδαία είναι τα προϊόντα σας. Όμως, μην το κάνετε εις βάρος του να εξηγήσετε ξεκάθαρα και συνοπτικά γιατί η χρήση των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας θα κάνει τη ζωή των επισκεπτών καλύτερη.
2. Χρησιμοποιήστε τη φωνή και την μαρτυρία του πελάτη
Το ύφος και το στυλ είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για website και κείμενα που υπάρχουν μέσα σε αυτό, καθώς καθορίζουν τη φωνή του brand σας σε πολλά κανάλια. Ωστόσο, όσο σημαντικά είναι αυτά για τη δημιουργία και τη διατήρηση της συντακτικής συνέπειας, μπορούμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα: “ στη φωνή του πελάτη”.
Τι είναι η φωνή του πελάτη;
Όπως εξηγεί ο Brad McMillen, η φωνή του πελάτη είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται συνήθως στην έρευνα αγοράς, η οποία «εστιάζει στις επιθυμίες και τις ανάγκες των πελατών (και των προοπτικών) και στη συνέχεια τους δίνει προτεραιότητα σε μια ιεραρχική δομή πριν δώσει προτεραιότητα τους όσον αφορά τη σχετική σημασία και την ικανοποίηση με τις τρέχουσες εναλλακτικές λύσεις».
Με απλά λόγια, είναι ένας τρόπος για να περιγράψετε τις εμπειρίες και τις προσδοκίες των πελατών σας για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας στη γλώσσα τους.
3. Διεξάγετε έρευνες πελατών για να προσδιορίσετε τις αξίες του brand σας
Πώς μπορείτε να ανακαλύψετε ποιες αξίες συνδέουν οι άνθρωποι με το brand σας; Με τη διεξαγωγή ερευνών πελατών.
Παρόμοια με την έρευνα αγοράς που πραγματοποιήσατε για να δημιουργήσετε τη “φωνή του πελάτη”, οι έρευνες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθετε πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τo brand σας. Ακριβώς όπως υπάρχει σημαντική αποσύνδεση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο πιστεύουμε ότι συμπεριφέρονται οι χρήστες και του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται πραγματικά, μερικές φορές μπορεί να υπάρχει ένα παρόμοιο χάσμα μεταξύ των αξιών που πιστεύετε ότι αποτελεί παράδειγμα της εταιρείας σας και του τρόπου με τον οποίο οι υποψήφιοι πελάτες βλέπουν πραγματικά την εταιρεία σας.
4. Δημιουργήστε έναν οδηγό για να δημιουργήσετε τη δική σας φωνή
Ο δικός σας οδηγός δεν χρειάζεται να είναι τόσο λεπτομερής. Αντίθετα, θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις αξίες που καθορίσατε στην τελευταία άσκηση για να δημιουργήσετε ορισμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι συγγραφείς και οι δημιουργοί περιεχομένου σας. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να λάβουν αποφάσεις όπως το πόσο τυπικοί θα είναι και αν είναι εντάξει να ορκίζονται (ας πούμε, στο ιστολόγιό σας).
5. Σκεφτείτε την πρόθεση ανά πάσα στιγμή και γράψτε από την οπτική γωνία του χρήστη
Τι είναι η πρόθεση χρήστη;
Η πρόθεση χρήστη αναφέρεται στο τι σκοπεύει να κάνει ένα συγκεκριμένο άτομο όταν φτάσει στο website σας. Μερικές φορές αυτή η πρόθεση οδηγεί σε μια σαφώς καθορισμένη ενέργεια – όπως η αγορά κάτι – ενώ άλλες φορές όχι.
Αν και τα υποκείμενα προβλήματα που προσπαθούν να λύσουν οι χρήστες σας είναι πιθανότατα αρκετά διαφορετικά, υπάρχουν μόνο λίγοι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο επισκέπτεται έναν ιστότοπο. Αυτά ευθυγραμμίζονται με έναν από τους τρεις κύριους τύπους αναζήτησης – ενημερωτική, πλοήγηση και συναλλαγή – και περιλαμβάνουν:
- Για να μάθετε για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία σας
- Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις προσφορές υπηρεσιών στον κλάδο σας
- Για να μάθετε περισσότερα για την εταιρεία σας συγκεκριμένα
- Για σύγκριση, ψωνίστε και συγκρίνετε προϊόντα, προσφορές, τιμές κ.λπ.
- Να αγοράσω κάτι
Προφανώς, είναι αδύνατο να λάβετε υπόψη την πρόθεση κάθε χρήστη και σίγουρα δεν θα πρέπει να το επιχειρήσετε. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση του χρήστη θα πρέπει να ενημερώνεται κάθε πτυχή του website σας.
Άγγελος Χατζηδάκης
Digital Media Specialist
Πληροφορίες από: WordStream